1 Νοε 2010

Παρουσίαση μουσικής
193 Παλιά γειτονιά
ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΠΗΣ ΑΣΤΕΡΙΑΔΗ
LYRA 2000




Το τραγούδι "Παλιά Γειτονιά", σε στίχους Δημήτρη Γιαννουκάκη, είναι μια μουσική σύνθεση της Ντίνας (Παπασταύρου) Χατζηνικολάου, όχι ιδιαίτερα γνωστής, αλλά σημαντικής δημιουργού. Η κυρία Χατζηνικολάου έγραψε πολλά τραγούδια, όμως λίγα δισκογραφήθηκαν.
Όπως μας πληροφορεί ο συνθέτης και καλός φίλος Σταύρος Παπασταύρου, (http://ubudplaytime.blogspot.com/), προσφορά του οποίου είναι και το παρόν έργο, «...το 1960, στο Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών, προκρίθηκε το τραγούδι της “Στενό Δρομάκι”, το οποίο ερμήνευσε η Τζένη Βάνου. Το 1966, το τραγούδι της “Μια Συντροφιά”, σε στίχους της ίδιας, προκρίθηκε στο 5ο Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης... έχει γράψει τη μουσική στο παιδικό θεατρικό έργο της Μαρίας Γκόπη “Ένα Παιδί μέσα στη Νύχτα” και στο παραμύθι της Άλκης Γουλιμή "Η Γαλαζούλα". Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για την προσφορά της στην παιδική λογοτεχνία, και για το σύνολο του έργου της με το βραβείο "Πηνελόπη Δέλτα"».
Το συγκεκριμένο κομμάτι thz 10ετίας του 70’, συνδυάζει με καταπληκτικό τρόπο κεφάτη μουσική με μελαγχολικό στίχο. Αυτό είναι τέχνη! Ερμηνεύει άριστα η Πόπη Αστεριάδη.
Ξεκίνησα, ξεκίνησα για την παλιά μου γειτονιά,
λογάριαζα να ξαναιδώ την πράσινη την πόρτα,
με τα σκαλιά τα πέτρινα, κοντά στου δρόμου τη γωνιά
και τ’ άχτιστο το οικόπεδο με τ’ άγρια εκείνα χόρτα.
Και λαχταρούσα το μπαλκόνι το ψηλό
απέναντι στο σπίτι μας, με τις πολλές τις γλάστρες.
Ξεκίνησα, ξεκίνησα για την παλιά μου γειτονιά,
του σοκακιού λογάριαζα να ιδω τις ακακίες,
μα δάκρυσαν τα μάτια μου από του δρόμου τη γωνιά,
σαν είδα γύρω μέγαρα και πολυκατοικίες.