5 Απρ 2013



Παρουσίαση μουσικής
309. Οι στάχτες των Αθηνών
ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ
LYRA, 1996


Μουσική που έγραψε η Ελένη Καραϊνδρου το 1979 για την ταινία του Χριστόφορου Χριστοφή «Περιπλάνη», όπου έπαιζε και ο Μίμης Φωτόπουλος.
«Η ιστορία της μουσικής της Ελένης Καραΐνδρου ξεκινά από τα βάθη της αρχαίας ελληνικής ύπαρξης και φθάνει στο σήμερα, το κοσμικό σήμερα. Μέσα από περιπλανήσεις, αναζητήσεις, οράματα, παλινδρομήσεις ανάμεσα στο πραγματικό όνειρο και την ονειρική πραγματικότητα, σχηματοποιείται (η μουσική της) με ηχητικές εικόνες που δεν αναφέρονται σε χώρο και χρόνο. Μοιάζουν να ίπτανται ανάμεσά μας. Έτσι... δεν έχουν τόση σημασία οι καταβολές και οι επιδράσεις, οι εκλεκτικές συγγένειες, οι διαλεκτικές σχέσεις, οι χρηστικές αξίες – το κέντρο της είναι πάντα το συναίσθημα και ο άνθρωπος» (κείμενο: Γιώργος Χαρωνίτης).
«Αν ο Όμηρος είχε συνθέσει μουσική, θα ήταν κάπως έτσι: σκοτεινή και μελαγχολική, αποπνέοντας τη γλυκιά αίσθηση του ζεστού κόκκινου κρασιού και την αρμύρα της θάλασσας. Θρηνητική και ερωτική συνάμα, η μουσική εκείνη θα τραγουδούσε την αγάπη και τον χαμό, το πάθος που σπρώχνει τον άνθρωπο να μεγαλουργεί.» (κείμενο: Michael Walsh)