18 Μαρ 2012

Παρουσίαση μουσικής
259. The Death of Blue
BLUE
Paramount 1968, ΣΕΙΡΙΟΣ 2001


9/10Μουσική του Μάνου Χατζιδάκι για την ομώνυμη ταινία (ποιητικό γουέστερν) του Silvio Narizzano με πρωταγωνιστή τον Terence Stamp, Joanna Petet, Karl Malden και τον Ricardo Montalban.
Το έργο ηχογραφήθηκε στο Ηollywood με την Συμφωνική Ορχήστρα του Los Angeles και solist στην κιθάρα τον Laurindo Almeida.
Ο Μ. Χατζιδάκις λέει για την ταινία και τους ανθρώπους της:
«Στο 1968 το Χόλυγουντ ζούσε την επανάσταση των λουλουδιών, με πολλά παραισθησιογόνα, με αρκετή διστακτική ερωτική ελευθερία και με μια εφημερίδα εβδομαδιαία -την Free Press- που την πουλούσαν με φανατισμό εθελοντικά νέοι στα πεζοδρόμια της Σάνσετ Στριπ. Τον ίδιο καιρό η Παραμάουντ, γύριζε ένα φιλόδοξο ποιητικό γουέστερν με σκηνοθέτη ένα Καναδό τον Ναριζάνο, με πρωταγωνιστές έναν Άγγλο τον Τέρενς Στάμπ κι έναν Μεξικανό τον Ρικάρντο Μονταλμπάν και με συνθέτη έναν Έλληνα, εμένα. Τότες ήταν που ξενάγησα και φιλοξένησα στην Παραμάουντ τους Μπη Τζης, ενώ κάτω στην εβραϊκή συνοικία οι H. P. Lovecraft τραγουδούσαν το μεθυσμένο καράβι του Ρεμπώ. Μέσα σ΄ αυτό το μεθυστικό πανηγύρι προσπάθησα να ξεπεράσω σε ομορφιά τον Τέρενς Σταμπ κι έγραψα αυτή τη μουσική του ΒLUE. Δεν έμαθα ποτέ ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις, αλλά σαν η ταινία τελείωσε ήρθε η καταστροφή. Ο Ναριζάνο έχασε τον φίλο του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ο Τέρενς Σταμπ «χάθηκε μέσα στις παραισθήσεις εκείνου του καιρού» κι έχασε χρήματα και εργασίες, του παραγωγού του ΄φυγε η γυναίκα κι εγώ σαν άλλος Οδυσσέας επέστρεψα στην πατρίδα μου λυπημένος που δεν ετόλμησα να εξαφανιστώ ή να χαθώ σ΄ ένα στενό του Λώρελ Κάνυον ή μες στην ομίχλη της Σάντα Μόνικα».
Λίγα αντίτυπα βινυλίου του BLUE ήρθαν στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ΄60. Όμως το soundtrack παρέμενε έως σήμερα, ένα από τα σημαντικότερα άγνωστα έργα του Μάνου Χατζιδάκι. (από την ιστοσελίδα του Σείριου που επανέκδωσε το έργο το 2001).
Ο δίσκος κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα εκείνη την εποχή αλλά με διαφορετικό εξώφυλλο από ότι η αμερικανική, η αγγλική και η γαλλική έκδοση & αποτελεί μια από τις πιο δυσεύρετες ελληνικές εκδόσεις του Μάνου (όπως μας πληροφορεί ο φίλος της «Πολιτεία» Γιώργος Α.)
Το συγκεκριμένο κομμάτι «Ο θάνατος του Blue» κλείνει την ταινία.