20 Νοε 2011

Παρουσίαση μουσικής
243. Η τράπεζα του μέλλοντος
Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ 2008



Δεκαοκτώ τραγούδια πάνω σε ποίηση Κων/νου Καβάφη μελοποιημένα από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου. Έξι ορχηστρικά κομμάτια στο ίδιο πνεύμα.
Ο συνθέτης που είχε δώσει παλιά και μια διάλεξη, στο Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών, με θέμα «γιατί δεν είναι μελοποιήσιμος ο Καβάφης», γράφει : «Τα τραγούδια αυτά γράφτηκαν για να ακουστούν από το κοινό ως σύγχρονα ελληνικά τραγούδια... Προσφέρονται στη συμφωνική παράδοση ως εκδοχή του ελληνικού λόγιου τραγουδιού... Φανταζόμουν το είδος στο οποίο θα ανήκε το έργο αυτό ως ένα νέο Ελληνικό συμφωνικό τραγούδι...»
Μεγάλη και δύσκολη δουλειά του διευθυντή του 3ου προγράμματος της ΕΡ. Από την θέση του όμως αυτή είχε και την τύχη να διαθέτει πλούσια «εργαλεία» μια που το έργο ηχογραφήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών & παίζει η Ορχήστρα των Χρωμάτων με διευθυντή τον Μίλτο Λογιάδη. Ερμηνεύουν: Φωτεινή Δάρρα, Ειρήνη Καραγιάννη, Τάσσος Αποστόλου, Ανδρέας Σμυρνάκης, Νικόλας Στυλιανού, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Αντώνης Λουδάρος, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.
Η πολυτελής κασετίνα με τρεις συμπαγείς δίσκους ακτίνας, συνοδεύεται από δίγλωσσο ένθετο 136 σελίδων, περιέχει τα ποιήματα, σύντομο ιστορικό, και πολλές φωτογραφίες και γκραβούρες.
Σημαντικό έργο, αν και ο συνθέτης δεν απέφυγε μερικούς παρατονισμούς (πχ ... που στη μεγάλη προσθεσή...).
Το συγκεκριμένο κομμάτι ερμηνεύει ο Κων/νος Μαρκουλάκης και έχει επίκαιρο τίτλο: «Η τράπεζα του μέλλοντος».
Την δύσκολη ζωή μου ασφαλή να κάνω
εγώ στην Τράπεζα του Μέλλοντος επάνω
πολύ ολίγα συναλλάγματα θα βγάλω.
Κεφάλαια μεγάλ’ αν έχει αμφιβάλλω.
Κι άρχισα να φοβούμαι μη στην πρώτη κρίση
εξαφνικά τας πληρωμάς της σταματήσει.