9 Οκτ 2011

Παρουσίαση μουσικής
238 Ως εδώ
ΣΙΩΠΗ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΚΟΥΕΙ
FM RECORDS 1994






Ο δίσκος αυτός περιλαμβάνει δύο παιδικά μιούζικαλ γραμμένα από δύο σημαντικούς συνθέτες που κινούνται με άνεση μεταξύ λόγιας και λαϊκής μουσικής. Πρόκειται για τον Νίκο Κυπουργό και τον Γιώργο Κουρουπό, αμφότερους βγαλμένους μέσα από το πνεύμα της χατζιδακικής σχολής, της οποίας άλλωστε κι επίσημα είναι οι σπουδαιότεροι εκφραστές.
Το θέμα του έργου του Νίκου Κυπουργού "Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει" είναι παρμένο από σχετικό παραμύθι του Άντερσεν κατάλληλα διασκευασμένο από τον συνθέτη και τον Θωμά Μοσχόπουλο, που υπογράφει το λιμπρέτο. Το 2ο έργο (του Γ. Κουρουπού) είναι «Η κοκκινοσκουφίτσα».
Τα δύο έργα παρουσιάστηκαν αρχικά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 18-19 Ιανουαρίου 1994, ενώ αμέσως μετά ηχογραφήθηκαν με τους ίδιους συντελεστές και κυκλοφόρησαν σε δίσκο. Τα τραγούδια ερμήνευσαν εξαιρετικά ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, η σοπράνο Τίνα Μαλακατέ κι ο τραγουδιστής Γιάννης Σαμσιάρης. Έπαιξε η Ορχήστρα ALEA III της Βοστώνης υπό τη διεύθυνση του Έλληνα συνθέτη και αρχιμουσικού Θόδωρου Αντωνίου (κείμενο & προσφορά του Δημήτρη Κωστούλα).
Το συγκεκριμένο κομμάτι αποτελεί απόσπασμα του μέρους «7» με την καταθλιπτική & υψηλής αισθητικής άρια του μουσικού.

Ως εδώ, τελειώνω εδώ.
Κουράγιο δεν έχω , να ζω δεν αντέχω.
Ως εδώ, δεν έχει οδό.
Κανείς πως να ζήσει αν έχει ξοφλήσει...
Ταλέντο, έμπνευση, ιδέες μ’ εγκατέλειψαν.
Τιμές που είδες, όνειρα κι ελπίδες, να που κατέληξαν.
Ως εδώ, δεν έχει οδό.
Ζωή ρημαγμένη, μια λύση μου μένει...