28 Ιουν 2024

 











Παρουσίαση μουσικής
484 Καλωσορίζοντας τον Φεβρουάριο
Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ “Οι μήνες τραγουδούν”
 
Η Σοφία Καμαγιάννη, παλιά κάτοικος της Μενεστρέλων Πολιτείας ξαναχτυπά. Αυτή τη φορά με μια μαγική συλλογή τραγουδιών για παιδιά (προσοχή:  όχι παιδικών τραγουδιών). Οι 12 μήνες, πάνω σε 12 ποιήματα του Φώντα Λάδη. Μουσική υψηλής έμπνευσης, ποικιλίας και πρωτοτυπίας. Ακούγοντας το σύνολο του «έτους» βλέπεις στη φαντασία σου ένα μιούζικαλ.
Τραγούδια που ακούγονται με αγαλλίαση από ενήλικες που έχουν μπουχτίσει από λαϊκές συνθέσεις για σκύλους σε στίχους όπου η λέξη «αγάπη» ή το ρήμα «αγαπώ» επαναλαμβάνονται από 150 έως 200 φορές.
Η ίδια γράφει:
Οι 12 μήνες αποτελούσαν ενιαίο έργο από τον Φώντα Λάδη, εξαρχής. Και έτσι τα αντιμετώπισα και εγώ. Ένιωσα ότι οι στίχοι είναι τρυφεροί, ευφάνταστοι και δημιουργούν εικόνες με πολύ λίγες λέξεις που «ηχούν». Και το ιδιαίτερο επίσης είναι ότι διατηρούν και μεταφέρουν κάτι από την παράδοση και τα χαρακτηριστικά των μηνών και των εποχών του χρόνου όπως τις ξέραμε, σε αντίθεση με αυτό που ζούμε σήμερα με τη μεγάλη κλιματική αλλαγή. Κάποιες συνήθειες βέβαια παραμένουν αναλλοίωτες. Σκέφτηκα ότι θα είχε ενδιαφέρον να έχει κάθε μήνας μια διαφορετική διάθεση, ανάλογα και με τους στίχους. Φυσικά, αντικειμενικά, κανένας μήνας δεν έχει μόνο μία πλευρά και όλοι έχουμε τις προτιμήσεις μας. Απλά έτσι ένιωσα πως δημιουργείται μια ροή που συμπεριλαμβάνει πολλά διαφορετικά συναισθήματα, έτσι ακριβώς όπως ρέει και ο χρόνος μέσα μας».
Το συγκεκριμένο κομμάτι αναφέρεται στον μήνα Φεβρουάριο και το τραγουδάει η Θεοδοσία Σαββάκη.
Καλωσορίζοντας τον Φεβρουάριο
Δυό γιορτές παράξενες ο Φλεβάρης κρύβει
Του Άγιου τετράδιου και του Άη μολύβι
Γράφε και μουτζούρωνε κι άντε πάλι σβήνε
Οι χειρότερες γιορτές τούτες σα να είναι
Έχει όμως κι άλλες δυό έτσι δε με μέλει
Του Αγίου παίζουμε και του Άη τεμπέλη
Ούτε τρελλο διάβασμα ούτε τρέλλο πάρτυ
Φεύγει ο κουτσοφλέβαρος, σέρνοντας το Μάρτη