29 Ιαν 2019













Παρουσίαση μουσικής
430. Ο οικολύκος
Ανέκδοτο

Ο (κατά παρέκκλιση) συνθέτης & γνωστός δημοσιογράφος,Αλέξανδρος Καψύλης  έγραψε το 1984 την μουσική για το εικονογραφημένο μουσικό παραμύθι “Το ανθρωπάκι που ήταν μικρό σαν σποράκι“. Οι συνθέσεις εκ των υστέρων γέμισαν με λόγια του Χάρη Κανδηλώρου. Πρώτη (και τελευταία) παγκόσμια παρουσίαση του έργου έγινε στις 29 Μαίου του 2005 (552 χρόνια μετά την άλωση…) 
Έκτοτε το έργο στο σύνολό του ή κατά μέρη δεν παρουσιάστηκε ποτέ στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου και δεν εκθειάστηκε ποτέ από τους σημαντικότερους μουσικοκριτικούς διεθνώς. Η σπανιότητα των εκτελέσεών του, που μετριώνται στο ένα δάκτυλο της μιας χειρός, το καθιστούν εξαιρετικά ιδιαίτερο και συλλεκτικό. 
Όπως μας εμπιστεύτηκε ο στιχουργός, ῾…το συγκεκριμένο κομμάτι με τον τίτλο “Ο εφιάλτης του Οικολύκου” είναι έντονα ερωτικό, σχεδόν πορνογραφικό & απαιτείται προσοχή στην ακρόασή του από ανηλίκους, ειδικά δε από αγνές κορασίδες. Ο κίνδυνος μόνιμης βλάβης, με εφιάλτες νυκτερινούς είναι υπαρκτός…» 
Το συγκεκριμένο τραγούδι ερμηνεύει ο γνωστός αρχιτέκτων Λευτέρης Βαϊόπουλος. 
Παίζουν: Λευτέρης Βαϊόπουλος κιθάρα, Δημήτρης Αρβανιτάκης μαντολίνο, Χάρης Κανδηλώρος τουμπελέκι & ο συνθέτης Αλέξανδρος Καψύλης ακορντεόν. 
Ο εφιάλτης του Οικολύκου
Στης Κιλικίας τα βουνά
του γκρίζου λύκου ουρλιαχτά
ακούγονται το σούρουπο, 
όταν δεν έχει σύντροφο.
Κιτρινομάτα λύκαινα
του χει λαβώσει τη καρδιά,
κι όσο τη σκέφτεται ο φτωχός
δεν κλείνει μάτι μοναχός.
Έλα μικρή μου κούνα το, 
κορμάκι γκρίζο τριχωτό. 
Τι όνειρο πάλι κι αυτό !
Βαρυστομάχιασα θαρρώ.