6 Αυγ 2014



Παρουσίαση βιβλίου
Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει
Hwang Sun-Mi
Εκδ Διόπτρα, 2013


Η Κορεάτισα συγγραφέας, Sun-Mi Hwang, έγραψε το 2000 την ιστορία της κότας Μπουμπουκίτσας. Η Μπουμπουκίτσας ζει σε μια φάρμα με μοναδικό προορισμό να γεννάει αυγά και κάθε μέρα που περνάει, μαραζώνει επειδή δεν μπορεί να κρατήσει ούτε ένα από τα αυγά της, να το κλωσήσει, να αποκτήσει ένα πουλάκι, και να το μεγαλώσει. Με τον καιρό εξασθενεί τόσο που δεν μπορεί να κάνει άλλα αυγά και τότε την πετάνε στον λάκκο να την φάει ο νυφίτσας. Όμως θα ζήσει.

Πάντα οι ιστορίες με πρωταγωνιστές ζώα τραβούσαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον μου. Άλλωστε «Η φάρμα των ζώων» του Όργουελ αποτελεί κατά την άποψή μου ένα κορυφαίο βιβλίο.
Έτσι δεν θα μπορούσα να μην είχα διαβάσει και την «Κότα που ονειρευόταν να πετάξει». Πρόκειται για ένα πάρα πολύ καλό κείμενο από πολλές πλευρές. Η πλοκή και η τροπή της ιστορίας είναι έξυπνη, τα μηνύματα πολλά και αξιόλογα, η οικονομία γραφής και το εύρος της ιστορίας σωστό. Ϊσως η λυρικότητα είναι υπερβολική σε κάποια σημεία, αλλά όχι τόσο όσο να ενοχλεί.
Τα αλληγορικά μηνύματα λοιπόν είναι ψυχολογικά και κοινωνικά: ρατσισμός, δυσανοχή στην διαφορετικότητα, συντηρητισμός και απαξίωση του νέου, αξία της θυσίας, δύναμη του ονείρου, επιτυχία της επιμονής, μητρική αγάπη, απελευθέρωση του παιδιού που ενηλικιώνεται από τους γονείς.
Απαραίτητο βοήθημα για κάθε Έλληνα γονιό που έχει μικρό παιδί μέχρι τα 30 (!) στο σπίτι...