19 Οκτ 2013
Παρουσίαση μουσικής
336. Septet
BASS FAIRY TALES
SUBWAY MUSIC, 2011


8/8

Ένας σημαντικός δίσκος με πρωταγωνιστή το κοντραμπάσο, του συνθέτη Δημήτρη Οικονομάκη, ο οποίος είναι η ψυχή του συγκροτήματος «Ομαδική απόδραση».
Ο ίδιος γράφει:
Το Bass Fairy Tales είναι το αποτέλεσμα της τρίχρονης ενασχόλησής μου με το κοντραμπάσο με δοξάρι. Με δάσκαλο τον Τάκη Καπογιάννη, πρώτο κοντραμπάσο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.
Ξεκίνησε σαν ένα αστείο στο μάθημα. “Αφού δεν υπάρχουν πολλά ωραία κομμάτια για κοντραμπάσο θα γράψω εγώ.” είπε ο “μαθητής”. Το πρώτο κομμάτι ενθουσίασε τον “δάσκαλο” και σε διάστημα δυο περίπου μηνών το Bass Fairy Tales είχε ολοκληρωθεί. Με τον Καπογιάννη στο δοξάρι και έμενα στο pizzicato και στην κλασική κιθάρα.
Το Bass Fairy Tales διηγείται 8 ιστορίες, αναδεικνύοντας την βαθιά, βραχνή, ρωμαλέα και παραπονιάρικη φωνή του οργάνου. Η πρώτη ιστορία (Solo) είναι ένας μοναχικός περίπατος. Σε κάθε καινούργια ιστορία προστίθεται ένας συνομιλητής : κιθάρα (duet), φλάουτο (trio), ακορντεόν, σαξόφωνο (quartet), πιάνο (quintet), ντραμς (sextet). Η παρέα ολοκληρώνεται με τον ερχομό του όμποε (septet) σε ένα απρόσμενο ζεϊμπέκικο. Για να κλείσει με ένα μοναχικό απολογισμό (Solo pizz).
Το Bass Fairy Tales πλουτίζει την σχετικά φτωχή φιλολογία του κοντραμπάσου. Δεν είναι όμως ένας “μπασιστικός” δίσκος. Το κοντραμπάσο συνδιαλέγεται ισότιμα με τα αλλά όργανα, με μοναδικό γνώμονα τη μουσική πληρότητα.
Το Bass Fairy Tales κινείται στον ευρύτερο χώρο της τζαζ, όσον αφορά την αρμονική αντίληψη, τον αυτοσχεδιασμό και την ρυθμική αίσθηση, αλλά συζητάει με τον Bach, τον Debussy, τον Segovia, τον Piazzola και είναι βουτηγμένο σε ένα λυρικό μεσογειακό ρομαντισμό.
Το Bass Fairy Tales είναι ένας δίσκος συνόλου. Οι εξαιρετικοί μουσικοί, συνταξιδιώτες μου στο μουσικό σχήμα “Απόδραση” και νέοι φίλοι, έδωσαν άλλη πνοή και χρώμα στην αρχική ιδέα. Οι αυτοσχεδιασμοί τους αποτελούν μια πραγματική “σύνθεση μέσα στην σύνθεση”.
Παίζουν οι :
Τάκης Καπογιάννης: κοντραμπάσο με δοξάρι
Δημήτρης Οικονομάκης: κοντραμπάσο πιτσικάτο, κλασική κιθάρα
Σοφία Μαυρογενίδου: φλάουτο
Ηρακλής Βαβάτσικας: ακορντεόν, ακορντίνα
Τάσος Φωτίου: σοπράνο σαξόφωνο
Γιώργος Κατσάνος: πιάνο, βιμπραντονεόν
Σπύρος Μοσχούτης: ντραμς
Ξενοφών Συμβουλίδης: όμποε