21 Μαΐ 2013



Παρουσίαση βιβλίου
Όλα τα πουλιά της Ελλάδας
Επιστημονική επιμέλεια: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Έκδ. Ιδρύμα Τύπου Α.Ε. Ελεύθερος Τύπος, 1996








Το βιβλίο αυτό είναι ένας βασικός οδηγός γνωριμίας με τους φτερωτούς "συμπατριώτες" μας. Τα είδη παρουσιάζονται σύμφωνα με την ταξινομική τους σειρά και όχι αλφαβητικά. Έτσι οι φωτογραφίες συγγενικών ειδών, που μοιάζουν περισσότερο μεταξύ τους, βρίσκονται δίπλα-δίπλα για να μπορούμε να διακρίνουμε καλύτερα τις διαφορές τους. Όπως όμως θα διαπιστώσετε αμέσως από τις φωτογραφίες πολλά είδη μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους ώστε η διάκρισή τους μπορεί να γίνει μόνο με τη κάποια γνωρίσματα που περιγράφονται στο κείμενο που συνοδεύει κάθε φωτογραφία.
Εδώ δόθηκε έμφαση στα ιδιαίτερα εξωτερικά γνωρίσματα που πρέπει να προσέξουμε αλλά και στα χαρακτηριστικά όπως η φωνή ή η προτίμηση σε κάποιο βιότοπο, στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να δώσουμε τη σωστή ονομασία σε κάθε καινούργιο είδος που θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε. Ίσως μετά από λίγο καιρό να εκτιμήσουμε περισσότερο την παρουσία ενός μετανάστη Μυγοχάφτη ή Τσιροβάκου στον κήπο μας ή στο Πάρκο της γειτονιάς μας, πουλιά, που μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι ήταν σπουργίτια.
Όμως πέρα από τα στοιχεία αναγνώρισης, τα κείμενα διανθίστηκαν και με άλλες αξιόλογες πληροφορίες, από τη ζωή και τις συνήθειες κάθε είδους που κάνουν την ανάγνωση πιο ενδιαφέρουσα.
Είναι η πρώτη φορά για τα ελληνικά δεδομένα που κυκλοφορεί ένας τόσο πλήρης φωτογραφικός οδηγός των πουλιών της χώρας. Οι φωτογραφίες πολλών ειδών παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε ελληνικό έντυπο. Και ήταν σίγουρα μεγάλη παράλειψη να μην υπάρχει ένα τέτοιο βιβλίο στη χώρα του Αριστοτέλη που θεμελίωσε τη ζωολογία και περιέγραψε πολλά από τα πουλιά που παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο.
Τα πουλιά παρόλο που είναι από τα βασικότερα "συστατικά" εμβίου κόσμου, αποτελούν μάλλον ένα άγνωστο κομμάτι γνώσης για τους περισσότερους. Πόσοι για παράδειγμα γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα εμφανίζονται 5 είδη χελιδονιών ή ότι η Γερακίνα δεν έχει άμεση σχέση με τα Γεράκια; Πόσοι δε, κατατάσσουν στα Μπεκατσίνια παραπάνω από 25 είδη παρυδάτιων που στην πραγματικότητα είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους;