19 Ιουν 2012

Παρουσίαση βιβλίου
Η κοκκινοσκουφίτσα παντού
Λασκώ Ζιλμπέρ
Εκδ. Opera 2010Σε όλες τις εποχές, σε διάφορες χώρες, πάνω στη Γη, στους βυθούς των θαλασσών, σε άλλους πλανήτες, σε κάθε Γαλαξία, στο παρελθόν, στο παρόν, στο μέλλον, υπήρξαν, υπάρχουν, θα υπάρχουν Κοκκινοσκουφίτσες. Κάποιες απ' αυτές φαγώθηκαν, καταβροχθίζονται ή θα καταβροχθιστούν από λύκους ή από άλλες βουλιμίες. Κάποιες άλλες νίκησαν, νικούν ή θα νικήσουν στη μάχη τους με το λύκο. Άλλες, πάλι, δε συνάντησαν, ούτε συναντούν, ούτε θα συναντήσουν κανένα λύκο. Σε κάποιες ιστορίες με Κοκκινοσκουφίτσα παρεμβαίνουν μία ή περισσότερες γιαγιάδες, ένα ή περισσότερα δάση, μία ή περισσότερες πίτες, ένα ή περισσότερα βαζάκια βούτυρο, ένα ή περισσότερα φουντούκια, μία ή περισσότερες πεταλούδες, ένα ή περισσότερα μπουκέτα λουλουδάκια, ένα ή περισσότερα κρεβάτια (ποικίλου μεγέθους), μία ή περισσότερες σφηνούλες, ένα ή περισσότερα μάνταλα.
Ένα βιβλίο-καλειδοσκόπιο, ένα βιβλίο-πανηγύρι ευρηματικών παραλλαγών και ευφάνταστων διαστρεβλώσεων, ένα βιβλίο-γιορτή της μεγάλης λογοτεχνίας που δε φοβάται ούτε ν' αρκεστεί στη μικρή φόρμα, ούτε να παίξει απανωτές παρτίδες με τη γλώσσα, τους μύθους και την Ιστορία.
Το βιβλίο μάς δίνει 48 διαφορετικές εκδοχές του πασίγνωστου παραμυθιού, αποκλειστικά για ενήλικες. Έτσι, συναντάμε την αγαπημένη μας Κοκκινοσκουφίτσα στη Γενεύη εν έτει 1915, στο δάσος των Αρδενών, σε ένα δάσος της νότιας Ιταλίας το 14ο αιώνα, στο Βόρειο Πόλο να πηγαίνει να επισκεφτεί τη γιαγιά της στο ιγκλού και σε ένα σωρό άλλα ευφάνταστα μέρη και διαφορετικές εποχές. Η ανάγνωση των ιστοριών της Κοκκινοσκουφίτσας, εκτός του ότι είναι απολαυστική, μας κάνει θεατές «απανωτών παρτίδων με τη γλώσσα, τους μύθους και την Ιστορία», όπως σημειώνει και ο μεταφραστής.
Χαρακτηριστικό έργο του κινήματος  Oulipo (Ouvroir de Litterature Potentielle) ή ελληνιστί Κίνημα Δυνητικής Λογοτεχνίας, με πολλούς μυημένους συγγραφείς και φανατικούς αναγνώστες μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα παιχνίδι με τη γλώσσα και τη λογοτεχνία σε συνδυασμό με τις φυσικές επιστήμες και κυρίως τα μαθηματικά. Οι τεχνικές του κινήματος είναι πολλές και διαφορετικές.
Το βιβλίο «Η κοκκινοσκουφίτσα παντού» βασίζεται κυρίως στη Συνδυαστική Ανάλυση, δηλαδή στην ανασύνθεση των στοιχείων οποιουδήποτε κειμένου σύμφωνα με οποιονδήποτε κανόνα. (στοιχεία από κείμενο της Λένας Βλασταρά). 
Απολαυστικά κείμενα, άλλα τρομακτικά, άλλα τρυφερά, τα περισσότερα σουρεαλιστικά, ξεχειλίζουν από σεξουαλικότητα, μερικά στα όρια του σοκ.
Ένα απόσπασμα από το 12ο κείμενο:
Είμαι ο Πρεσβύτερος των Τρομερών, αυτός που ουρλιάζει στη σελήνη κοντά στον όγδοο λόφο του Σκοτεινού Δρυμού. Είμαι ο Παλαιός των βάτων, ο Μοναχικός των θάμνων, ο Καταβροχθιστής των εντοσθίων, ο Αρχειοφύλακας των ευωχιών, ο Λείκτης των αιμάτων. Είμαι αυτός με το αποκρουστικό πρόσωπο, είμαι αυτός που εξαιτίας του φοβάται καθετί που υπάρχει... Είμαι  ο Άσπρος Λύκος που φωλιάζει στις καρδιές... Είμαι αυτός που θα σε φάει, παιδί μου...