25 Μαΐ 2012

Παρουσίαση βιβλίου
Δάφνης και Χλόη
Λόγγος
Εκδ. Ίκαρος 1970

Το μυθιστόρημα "Δάφνης και Χλόη" είναι ένα ποιμενικό, ερωτικό μυθιστόρημα.
Η ιστορία διαδραματίζεται στη Λέσβο, την πατρίδα του συγγραφέα Λόγγου, ο οποίος με λεπτές πινελιές και φωτεινά χρώματα ζωγραφίζει τα πράγματα και φωτίζει το περιβάλλον περίτεχνα.
Αφηγείται την ιστορία δύο έκθετων παιδιών που αγαπιούνται χωρίς να ξέρουν τι είναι ο έρωτας. Μια ιστορία γεμάτη νοσταλγία για τη χαμένη αθωότητα, ένα βουκολικό αφήγημα πλημυρισμένο από το πάθος της αγάπης.
Μια δροσιά και μια ειδυλλιακή ατμόσφαιρα αναδίδεται από το κάθε περιστατικό του βιβλίου και όλοι του οι ήρωες ζούνε τιμώντας τους θεούς, τις Νύμφες και τον Πάνα, με το δικό τους απλοϊκό τρόπο. Τους χαρίζουν τα έργα τους με την ίδια ευχαρίστηση που χαρίζει κανείς σήμερα σ' έναν αγαπημένο φίλο ένα μικρό αντικείμενο καμωμένο με τα ίδια του τα χέρια.
Είναι το μοναδικό έργο του Λόγγου, του πρώτου ίσως μυθιστοριογράφου του κόσμου, που διασώθηκε πλήρες και αποτελείται από 4 βιβλία. Ήταν γνωστό στην Κεντρική Ευρώπη από την Αναγέννηση.
Από το θέμα του εμπνεύστηκαν ζωγράφοι, όπως ο Marc Chagal, γλύπτες όπως o Jean-Pierre Cortot, μουσικοί όπως ο Maurice Ravel, αλλά και σκηνοθέτες όπως ο Ορέστης Λάσκος, που γύρισε βωβή ταινία το 1931 με τον ομώνυμο τίτλο.
Συλλεκτική έκδοση των εκδόσεων Ίκαρος με 5 υπέροχες εικόνες του Χατζηκυριάκου Γκίκα.
Ένα μικρό απόσπασμα:
...Για τον έρωτα δεν υπάρχει φάρμακο που να πίνεται, μήτε που να τρώγεται, μήτε που ν’ απαγγέλνεται με ξόρκια – παρά μόνο το φιλί και τ’ αγκάλιασμα και το πλάγιασμα κοντά-κοντά με τα κορμιά γυμνά....