24 Απρ 2011

Παρουσίαση μουσικής
216 Το όνειρο
ΜΕΣΩ ΝΕΦΩΝ
LYRA 1986







Το όνειρο είναι ένα τρυφερό τραγούδι του Θεσσαλονικιού τραγουδοποιού Νίκου Παπάζογλου. Περιλαμβάνεται στον 2ο προσωπικό του δίσκο «Μέσω νεφών».
Του άρεσε του Νίκου Παπάζογλου ο προσεγμένος λόγος. Και πάντα έλεγε ότι το λαϊκό τραγούδι πρέπει να έχει καλό στίχο. Ετσι κι αυτοί που τραγούδησε, είτε ήταν άλλων δημιουργών είτε δικοί του, δεν ήταν λόγος της δισκογραφικής βιασύνης, αλλά των δικών του ρυθμών. Με αίσθημα και εικόνες. Στίχοι που μιλούν για ναυαγούς της ιστορίας, που παίνευαν τη Φύση και τον έρωτα, τη γυναίκα. Λυρικός τραγουδοποιός, διορατικός παραγωγός, ευαίσθητος άνθρωπος, ερμηνευτής με ιδιαίτερη φωνή αγαπήθηκε κι ας μη συμμετείχε ποτέ στο αθηναϊκό μουσικό κατεστημένο... ολιγαρκής και ευαίσθητος, πιστός στην παρέα «η οικογένεια» έλεγε, στις θέσεις και τις αρχές του, τον τρόπο ζωής του. Στην Αθήνα έμενε πάντα στο ίδιο μικρό ξενοδοχείο στην Πλάκα, δεν εξέφραζε παράπονα, δεν του πήγαινε η μεγαλούπολη και οι συνήθειές της, η τηλεόραση, οι συνεντεύξεις.... ήθελε τα ταξίδια, τις αγαπημένες του θάλασσες και τα νησιά ... το σκαρί του... το κτήμα του με το περιβόλι και τα ζώα, τα άλογα... Τα τραγούδια που έγραψε ... ήσαν αισιόδοξα, ελεύθερα, βιωματικά, γεμάτα συναισθήματα, εμπειρίες, αξιοπρέπεια. Απενοχοποίησαν το σώμα από τη μεταπολιτευτική σοβαροφάνεια, το έγδυσαν από τη στερημένη αριστερίλα, το προέτρεψαν να λικνιστεί στην ποίηση... (αποσπάσματα της Γιωτας Συκκα από την Καθημερινή της Κυριακής 24/4/2011)
Ο Νίκος Παπάζογλου ήταν πολύ αγαπητός στο κοινό και θεωρείται ότι άνοιξε το δρόμο και σε πολλούς άλλους Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες.

Χτες το βράδυ αργά
ήρθες φώλιασες στο μυαλό μου,
ήσουνα εκεί δίπλα μου, σ' άγγιζα,
χάιδευα τα όμορφα μαλλιά σου
μες στ' όνειρο.
Πάει καιρός που έφυγες.
Ξέρω σου λεν πως σ' έχω ξεχάσει,
μα τα σημάδια μέσα μου
ούτε το ότι είσαι μακριά
ούτε ο καιρός θα σβήσει.
Δάκρυα στα μάτια μου 'ρχονται
κάθε φορά που βλέπω πίσω.
Όσο κι αν ψάξω δεν μπορώ να σ’έβρω,
μα ξέρω κάπου εκεί μες στο πλήθος
θα κρύβεσαι.
Χτες το βράδυ αργά
ξύπνησα τρομαγμένος.
Έτρεχες λέει καβάλα σ' άλογο,
που δεν άφηνε πατημασιές πάνω στο χώμα.