19 Ιαν 2008

Παρουσίαση μουσικής
16. Ο Άδωνις
ΓΡΗΓΟΡΑ Η ΩΡΑ ΠΕΡΑΣΕ
UNIVERSAL 2006

13/15

Η δουλειά αυτή του Νίκου Ξυδάκη περιλαμβάνει εφτά τραγούδια της Σαπφούς έτσι όπως φτάσανε ως εμάς δια στόματος Οδυσσέα Ελύτη, ένα χορικό του Ευριπίδη όπως μας το μετέφερε ο Κ. Χ. Μύρης, 3 ποιήματα-μαγικές εικόνες του Διονύση Καψάλη και τέλος, μια μινιατούρα, ένα κομψοτέχνημα του Κώστα Καρυωτάκη.
Ο Ελύτης κάνει σημερινό το λόγο της Σαπφούς, ο ήχος, η μουσική, η χρήση των εγχόρδων τον επιτείνουν, κι έρχεται η αιθέρια φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη να μας διαπεράσει καθώς μετατρέπεται σε καθαρό ρυθμό, ανάσα, βαθύτερη ικανοποίηση.
«Θεωρούσα πάντα πολύ δύσκολο να βάλω μια μελωδία σ' έναν άμεσο ερωτικό λόγο. Κίνητρο μου ήταν να ηχούν τα λόγια πειστικά στο στόμα μου. Άσχετα αν ειπώθηκαν χθες ή αύριο, να κρατούν τη δύναμη τους. Όπως το λέει ο Οδυσσέας Ελύτης, σαν να 'ξερε από τότε η ποιήτρια ότι και τα εννέα δέκατα του έργου της θα εξαφανίσει ο χρόνος, εκείνη, σαν αίσθηση ζωής, θα επιβιώσει. Διάλεξα λοιπόν τις απλούστερες φράσεις που πιστεύω ότι, ακόμα και σήμερα, εξακολουθούν μαγικά να έχουν μια ισχύ» γράφει ο Νίκος Ξυδάκης, που ερμηνεύει και το συγκεκριμένο κομμάτι: « ο Άδωνις».
Τον υμέναιο ψάλλετε
το τραγούδι του Άδωνι
Πεθαίνει ο Άδωνις ο τρυφερός
αχ Κυθερεία πεθαίνει
Εμπρός κορίτσια ελάτε
το στήθος σας χτυπάτε
Πεθαίνει ο Άδωνις ο τρυφερός