6 Δεκ 2023


Παρουσίαση βιβλίου
Τα παράπονα των τροφών
Χάρης Κανδηλώρος
2023. Εκδ Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις

 

Ο Ενδοκρινολόγος Χάρης Κανδηλώρος γράφει αυτή τη φορά ένα παραμύθι για παιδιά. Πρωταγωνιστές λαχανικά που μιλάνε ή κλαίνε, όσπρια που φωνάζουν, πίτσες που ουρλιάζουν, ζυμαρικά που κοροϊδεύουν, σαλατικά που χορεύουν και ένας πολύπαθος δημοσιογράφος ο Σόλων Σελίδας που προσπαθεί να πάρει συνέντευξη χωρίς να «του στρίψει». Το έργο περιλαμβάνει 12 «τραγούδια» και πολλά παιχνίδια-ερωτήσεις. Το στολίζουν οι υπέροχες εικόνες της Ναταλίας Πιμπλή. 

Παραθέτουμε την εισαγωγή του βιβλίου.

Το παραμύθι αυτό γράφτηκε κυρίως για να προάγει την υγιεινή Μεσογειακή Διατροφή στα παιδιά.

Απευθύνεται σε ηλικίες 5-11 ετών, δηλαδή σε παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού. Είναι οι ηλικίες όπου -ακόμα- μπορεί κάτι να καταφέρει ένας γονιός. Αργότερα… «το παιχνίδι είναι πια χαμένο».

Στα παιδιά δεν έχουν καμία απολύτως επιτυχία οι παραινέσεις του τύπου «φάε παιδί μου σαλάτα γιατί κάνει καλό για την υγεία σου», ή μην τρώς πίτσες και λουκάνικα γιατί «σου κάνουν κακό». Τα παιδιά αφ’ ενός ρέπουν προς την γευστική απόλαυση και αφ’ ετέρου αποφεύγουν πολλές τροφές λόγω του φόβου της κακής γεύσης. Συχνά όμως η αποφυγή αυτή, που ως διεθνής ιατρικός όρος λέγεται νεοφοβία (neophobia), έχει να κάνει στην πραγματικότητα με τον «φόβο του αγνώστου».

Ο σκοπός λοιπόν αυτού του παραμυθιού δεν είναι να αποτελέσει ένα μάθημα γεμάτο με «πρέπει» και «μή», αλλά να γνωρίσει στα παιδιά άγνωστες τροφές, άγνωστες όχι μόνο γευστικά αλλά και σαν οντότητες∙. Προσπαθεί μέσα από την πλοκή και τα αστεία σημεία της διήγησης να γνωρίσει ονόματα στο παιδί, ενδεχομένως να το κάνει να ενδιαφερθεί να ψάξει τις εικόνες και ίσως, ίσως τελικά, αν του γίνουν οικεία και συμπαθή, να τα δοκιμάσει και στο πιάτο του.

Αν το καταφέρει αυτό, και έχει μια διατροφή πλούσια σε ποικιλία λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών και φρούτων, όχι μόνο θα είναι ένα υγιέστατο παιδί, αλλά και ελεύθερο από περιορισμούς και  όρια. Ένα παιδί που τρώει τα πάντα θα γίνει ένας ενήλικας που τρώει τα πάντα, άρα ένας άνθρωπος άφοβος, ελεύθερος και θωρακισμένος απέναντι σε ασθένειες.

Το βιβλίο αυτό είναι «οικογενειακό», δηλαδή διαβάζεται από το παιδί, (ή στο παιδί) με την παρουσία αγαπημένου ενηλίκου, γονέα ή εκπαιδευτικού.

Στο δεύτερο μέρος, μετά την διήγηση, υπάρχει ένα εκπαιδευτικό κομμάτι με ερωτήσεις, ζωγραφική, παιχνίδια και κρυπτόλεξα.

Ο γονιός, ή ο δάσκαλος θα βρουν επίσης στην τελευταία σελίδα, στον επίλογο, μερικές πληροφορίες που θα τους χρειαστούν για να απαντήσουν σε ερωτήματα που θα γεννηθούν στο παιδί στην διάρκεια της διήγησης.