30 Ιουν 2014



Παρουσίαση μουσικής
368. Σου σφυρίζω
ΜΑΝΟUCHE DE GREC
InArt, 2013


Το κομμάτι αυτό του Γιώργου Μουζάκη σε στίχους Γιώργου Οικονομίδη ήταν μια παλιά επιτυχία του τραγουδιστή Τώνη Μαρούδα. Εδώ έχουμε μια εξαιρετική απόδοση από τους Gadjo Dilo που αποτελούνται από τον Κώστα Μητρόπουλο Σωτήρη Πομόνη κιθάρες, Σέργιο Χρυσοβιτσιώτη βιολί, Γιώργο Τσιατςούλη ακκορντεόν, Νίκο Βλάχο κοντραμπάσο και την βελούδινη φωνή της Ηλιάνας Τσαπατσάρη. Οι Gadjo Dilo είναι μια παρέα μουσικών που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2009 και όπως λένε οι ίδιοι "παντρεύει" την gypsy jazz και swing μουσική παράδοση, με τους ήχους και τα χρώματα του παλιού ελληνικού τραγουδιού. Με απόλυτο σεβασμό και στα δυο μουσικά ιδιώματα, αλλά και με όχημα τον αυτοσχεδιασμό και τη φρεσκάδα της καλλιτεχνικής «τρέλας» που τους διακρίνει, οι Gadjo Dilo μπλέκουν κομμάτια που εισήγαγε ο θρυλικός τσιγγάνος Django Reinhardt με τα ρεμπέτικα και τα λαϊκά του Τσιτσάνη, του Χιώτη, του Μπαγιαντέρα, έχοντας ως φόντο αμερικανικά και γαλλικά jazz τραγούδια του μεσοπολέμου.
Χίλιες βραδιές στο δικό σου στενό ξημερώνω
χίλιες καρδιές δεν θ’ αντέχαν σ’ αυτό τον καημό.
Που να πω το μεγάλο μου πόνο,
μόνο εσύ θα τον γιάτρευες μόνο,
έλα και κάνε μου γέλιο τον κάθε λυγμό.
Σου σφυρίζω
για να βγεις σου σφυρίζω
και κρυφομουρμουρίζω
το δικό μας σκοπό.
Σε κανένα
μην τα πεις σε κανένα,
φύλαξε τα κρυμμένα,
όσα λόγια σου πώ.
Θα `ρθει τ’ αγέρι
με τ’ απαλό το χέρι
κρυφά να σε ξυπνήσει
και το φεγγάρι
για τη δική μας χάρη
τα μάτια του θα κλείσει.
Σου σφυρίζω
για να βγεις σου σφυρίζω
και κρυφομουρμουρίζω
σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ

Παρουσίαση μουσικής
367. Mystère
Ηeaven Music, 2001

Ο δίσκος περιέχει μουσικές συνθέσεις του Μάριου Στρόφαλη για την τηλεοπτική σειρά του Αντ1 ''Όσο υπάρχει αγάπη'' του Γ. Καραντινάκη. Ο Μάριος Στρόφαλης έχει γράψει μεγάλο αριθμό έργων για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο. Ήταν υποψήφιος δήμαρχος στον Δήμο της Αθήνας τον Ιούνιο του 2014. Δεν εξελέγη. Το συγκεκριμένο κομμάτι έχει τίτλο «Mystère».

22 Ιουν 2014



Παρουσίαση Βιβλίου
Αόρατη καρδιά
Ράσελ Ρόμπερτς
Εκδ. Κριτική, 2002











Ποτέ δεν θα πίστευα ότι πίσω από έναν τίτλο και μέσα σε ένα φαινομενικά τόσο ... κοινό βιβλιαράκι, θα κρυβόταν ένα τόσο ενδιαφέρον κείμενο. Ποτέ δεν θα το πίστευα, αν ... δεν το διάβαζα!
Ο Σαμ Γκόρντον και η Λώρα Σίλβερ διδάσκουν σε μια ιδιωτική σχολή της Ουάσιγκτον. Στη Λώρα, που είναι φιλόλογος, κάνει εντύπωση ο συνάδελφός της καθηγητής, που έχει κρεμασμένη στην αίθουσα διδασκαλίας του ένα πορτραίτο του Adam Smith, πατέρα της οικονομικής επιστήμης, κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που τον πλησιάζει. Ο Σαμ από τη μεριά του δείχνει, αδιάφορος για τη νεαρή και νεόφερτη φιλόλογο, και εξοργίζεται με την αφέλειά της όταν του μιλάει για το ρόλο του Ινστιτούτου Καταναλωτών.
Ο Σαμ πιστεύει ότι οι περισσότερες κρατικές παρεμβάσεις είναι άχρηστες και κατά κανόνα επιζήμιες για την οικονομία. Η Λώρα προτιμάει σαφώς τα ποιήματα του Γουέρντσγουερθ απ'τη Wall Street Journal. Εκεί που ο Σαμ βλέπει "νικητές", εκείνη βλέπει θύματα. Ερωτεύονται αλλά συνεχίζουν να διαφωνούν γύρω από τις επιπτώσεις που έχουν οι ελεύθερες αγορές (χωρίς κρατική παρέμβαση) στην κοινωνική ευημερία.
Παράλληλα, στον κόσμο των επιχειρήσεων εκτυλίσσεται ένα σκάνδαλο με αυτουργό τον διευθύνοντα σύμβουλο μεγάλης επιχείρησης που φτάνει στη δικαιοσύνη, όπου τα επιχειρήματα που θα ακουστούν είναι παρόμοια.
Θεωρία και πράξη της οικονομικής λειτουργίας, δοσμένη με λογοτεχνικό και ψυχαγωγικό ύφος.

16 Ιουν 2014



Παρουσίαση μουσικής
366. Esbjörn
NEXT STEP QUINTET.
PUZZLEMUSIK, 2013

Ο 1ος δίσκος του τζαζ συγκροτήματος NEXT STEP QUINTET, φέρει και το όνομα τους. Αποτελείται από τέσσερις πρώην φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, τους: Θοδωρή Κότσυφα κιθάρα, Γιάννη Παπαδόπουλο πιάνο, Ντίνο Μάνο κοντραμπάσο και Βασίλη Ποδαρά ντραμς και τον ελληνο-σουηδικής καταγωγής σαξοφωνίστα Ορφέα Τσουκαλά. Το συγκεκριμένο κομμάτι έχει τίτλο «Esbjörn» (ίσως από τον Esbjörn Svensson).

7 Ιουν 2014



Παρουσίαση μουσικής
365. Aira - The clown girl
EXPLOSIONS AROUND, THE DESERT INSIDE
Restless Wind, 2013

Η Μελεντίνη, είναι αγγλόφωνη ελληνίδα τραγουδοποιός και το “Εxplosions around, the desert inside”  είναι ο 1ος προσωπικός της δίσκος. Απόγνωση; Σκοτεινό περιβάλλον; Θεατρική ερμηνεία; Πολλά έχουν λεχθεί. Τα όργανα που κυριαρχούν είναι το πιάνο της ίδιας της Μελεντίνης, κόρνο, τσέλο, βιολί, βιόλα, τρομπόνι, σαξόφωνα, μπάσο, ντραμς αλλά και η Θερεμίνη (!). Πρόκειται για ηλεκτρονικό μουσικό όργανο που εφευρέθηκε το 1919 από τον Ρώσο Leon Theremin. Είναι ένα κουτί, από το οποίο προεξέχουν δύο κεραίες, που δημιουργούν ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο στο οποίο επιδρά ο μουσικός με την κίνηση του χεριού του ανάμεσα στις κεραίες και το ηλεκτρικό δυναμικό του σώματός του. Οι μεταβολές αυτές του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου αναγνωρίζονται, ενισχύονται και αναπαράγονται από τις κεραίες ως ήχος.

Το συγκεκριμένο κομμάτι έχει τίτλο “Aira ή The clown girl”. Μουσική, στίχοι, ερμηνεία Μελεντίνης.
Λίγα χρόνια πριν

Μικρό παιδί σαν ήμουν

Βγήκα στον κόσμο και βρήκα τη ζωή σε ερείπια

Ανάσα να πάρω δεν μπορούσα

Νύχτα κοίταξα τ’ άστρα

Αναρωτιόμουν γιατί τρέχαν δάκρυα απ’ τα μάτια

Μα η βροχή ξέπλαινε τα όνειρα και τις ελπίδες

Η φωτιά που έκαιγε

δεν μου έδινε δύναμη να συνεχίσω

Ένα παιδί το σκότωσαν τα όπλα

Μα τα όπλα επαινέθηκαν

Λαθεμένη γνώση σ’ ανθρώπινα μυαλά

Διώχνει μακριά την αλήθεια

Αγωνίστηκα να ξυπνήσω αυτούς, με τους «τοίχους»

Μα για χρόνια κοιμόντουσαν

Με το κεφάλι ακουμπισμένο στις γραμμές των τραίνων

Έτσι ο ήλιος δεν έλαμψε στον ουρανό

Εκεί που είχα στείλει την καρδιά μου

Και προσευχήθηκα κάποτε, κάποια μέρα

Τα ανθρώπινα δικαιώματα να είναι για όλους ίδια

Μα με το χιόνι όλα φύγαν και δεν ξέρω, δεν ξέρω

Παρακάλεσα τα πεφταστέρια

να πάρουν τον πόνο μου μακριά

Κι έστειλα πάλι την καρδιά μου στον ουρανό

Και γέμισα με σύννεφα το κεφάλι