29 Μαρ 2012

Παρουσίαση βιβλίου
Ιστορία του ελληνικού έθνους
Συλλογικό έργο
Εκδ. ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ, 1980





Η "Ιστορία του ελληνικού έθνους" της Εκδοτικής Αθηνών αποτελεί ένα πλήρες και ολοκληρωμένο έργο που καλύπτει αντικειμενικά, υπεύθυνα και επιστημονικά τεκμηριωμένα την πολιτική ιστορία και την ιστορία του πολιτισμού του ελληνικού χώρου από την προϊστορία ως το 1941. Το 17τομο αυτό έργο καλύπτει ένα σημαντικό κενό όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στη διεθνή βιβλιογραφία και η αξία του έχει αναγνωρισθεί από πανεπιστήμια, άλλα πνευματικά ιδρύματα και διακεκριμένους επιστήμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το κείμενο της "Ιστορίας του ελληνικού έθνους" συντάχθηκε από 300 ακαδημαϊκούς, καθηγητές πανεπιστημίων και άλλους ειδικούς επιστήμονες, υπό την εποπτεία επιτροπής από διακεκριμένους και διεθνούς προβολής πνευματικούς ανθρώπους και με την βοήθεια και συμπαράσταση ειδικών συμβούλων για κάθε περίοδο. Το έργο αποτελεί μια εξαιρετικά φροντισμένη και εξ ολοκλήρου έγχρωμη έκδοση και είναι γραμμένο στη ζωντανή νεοελληνική γλώσσα. Πλαισιώνεται από εκατοντάδες έγχρωμες εικόνες, πρωτότυπους ιστορικούς χάρτες, κατατοπιστικούς πίνακες και σχεδιαγράμματα που καταγράφουν την ιστορική πορεία του ελληνισμού.
Διαβάζεται μια εγκυκλοπαίδεια σελίδα-σελίδα ολόκληρη;
Διαβάζεται, βεβαίως, όταν πρόκειται για την ιστορία του τόπου σου, του λαού σου. Μπορεί να πάρει χρόνο σε σχέση με ένα απλό βιβλίο, αλλά δεν πειράζει.
Τόμο-τόμο, κάθε εποχή ξεχωριστά, ο υπομονετικός αναγνώστης μαθαίνει απίθανες λεπτομέρειες για την Ελλάδα.
Το ογκώδες σχήμα δυσκολεύει την ανάγνωση σε κλινήρη θέση.
Αντιστάθμισμα η εξαιρετικής ποιότητας εικονογράφηση.
Τολμείστε το.

25 Μαρ 2012

Παρουσίαση μουσικής
260. Μικρέ μου καθρέφτη
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΟΝ ΗΛΙΟ
HARVEST 2000


Το συγκρότημα «Σύννεφα με παντελόνια» (ονομασία εμπνευσμένη από ποίημα του Μαγιακόφσσκι) αποτελούν οι : Άλκης Παπαδόπουλος (πλήκτρα), Δήμητρα Καραμπεροπούλου (ακορντεόν), Γιώργος Γιαννόπουλος (ντραμς), Κώστας Σαρδέλης (μπάσο), Ρουντίνα Ντρέα (βιολί), και Νίκος Δημοσθένους (κιθάρες). Το κομμάτι «Μικρέ μου καθρέφτη» περιλαμβάνεται στον 1ο προσωπικό τους δίσκο «Τίποτα δεν κρύβεται κάτω απ' τον ήλιο». Ερμηνεύει η Δήμητρα Καραμπεροπούλου.
Μικρέ μου καθρέφτη σε ζητώ
Και βάφω τα χείλη «Σ’ αγαπώ»
Πόσο όμορφη δείχνω στο χορό
Δεν αντέχω να μη σε κοιτώ
Όταν μ’ αγγίζεις είμαι εγώ
Στις άκρες των δακτύλων σε κρατώ
Όταν μ’ αγγίζεις είμαι εγώ
Πόσο σ’ αγαπώ
Πόσο σε μισώ
Μικρέ μου καθρέφτη δες με στα μάτια
Κι αν ψέματα σου πω δεν θάμαι εγώ
Θάναι το σκοτάδι που πάντα με τρομάζει
Θάναι μια πλάνη που πάντα μ’ αλλάζει
Μικρέ μου καθρέφτη σ’ αγαπώ
Μικρέ μου καθρέφτη σε μισώ
Μικρέ μου καθρέφτη σ’ αγαπώ
Στο παραμύθι μου μ’ αφήνεις να ζω.

18 Μαρ 2012

Παρουσίαση μουσικής
259. The Death of Blue
BLUE
Paramount 1968, ΣΕΙΡΙΟΣ 2001


9/10



Μουσική του Μάνου Χατζιδάκι για την ομώνυμη ταινία (ποιητικό γουέστερν) του Silvio Narizzano με πρωταγωνιστή τον Terence Stamp, Joanna Petet, Karl Malden και τον Ricardo Montalban.
Το έργο ηχογραφήθηκε στο Ηollywood με την Συμφωνική Ορχήστρα του Los Angeles και solist στην κιθάρα τον Laurindo Almeida.
Ο Μ. Χατζιδάκις λέει για την ταινία και τους ανθρώπους της:
«Στο 1968 το Χόλυγουντ ζούσε την επανάσταση των λουλουδιών, με πολλά παραισθησιογόνα, με αρκετή διστακτική ερωτική ελευθερία και με μια εφημερίδα εβδομαδιαία -την Free Press- που την πουλούσαν με φανατισμό εθελοντικά νέοι στα πεζοδρόμια της Σάνσετ Στριπ. Τον ίδιο καιρό η Παραμάουντ, γύριζε ένα φιλόδοξο ποιητικό γουέστερν με σκηνοθέτη ένα Καναδό τον Ναριζάνο, με πρωταγωνιστές έναν Άγγλο τον Τέρενς Στάμπ κι έναν Μεξικανό τον Ρικάρντο Μονταλμπάν και με συνθέτη έναν Έλληνα, εμένα. Τότες ήταν που ξενάγησα και φιλοξένησα στην Παραμάουντ τους Μπη Τζης, ενώ κάτω στην εβραϊκή συνοικία οι H. P. Lovecraft τραγουδούσαν το μεθυσμένο καράβι του Ρεμπώ. Μέσα σ΄ αυτό το μεθυστικό πανηγύρι προσπάθησα να ξεπεράσω σε ομορφιά τον Τέρενς Σταμπ κι έγραψα αυτή τη μουσική του ΒLUE. Δεν έμαθα ποτέ ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις, αλλά σαν η ταινία τελείωσε ήρθε η καταστροφή. Ο Ναριζάνο έχασε τον φίλο του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ο Τέρενς Σταμπ «χάθηκε μέσα στις παραισθήσεις εκείνου του καιρού» κι έχασε χρήματα και εργασίες, του παραγωγού του ΄φυγε η γυναίκα κι εγώ σαν άλλος Οδυσσέας επέστρεψα στην πατρίδα μου λυπημένος που δεν ετόλμησα να εξαφανιστώ ή να χαθώ σ΄ ένα στενό του Λώρελ Κάνυον ή μες στην ομίχλη της Σάντα Μόνικα».
Λίγα αντίτυπα βινυλίου του BLUE ήρθαν στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ΄60. Όμως το soundtrack παρέμενε έως σήμερα, ένα από τα σημαντικότερα άγνωστα έργα του Μάνου Χατζιδάκι. (από την ιστοσελίδα του Σείριου που επανέκδωσε το έργο το 2001).
Ο δίσκος κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα εκείνη την εποχή αλλά με διαφορετικό εξώφυλλο από ότι η αμερικανική, η αγγλική και η γαλλική έκδοση & αποτελεί μια από τις πιο δυσεύρετες ελληνικές εκδόσεις του Μάνου (όπως μας πληροφορεί ο φίλος της «Πολιτεία» Γιώργος Α.)
Το συγκεκριμένο κομμάτι «Ο θάνατος του Blue» κλείνει την ταινία.

10 Μαρ 2012

Παρουσίαση μουσικής
258. Εισαγωγή
ΜΙΑ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
SUBWΑYS ΜUSIC 2010



Το έργο «Μια ασυνήθιστη μέρα στο σχολείο» του συνθέτη Στάθη Γυφτάκη βασίζεται στο ομώνυμο παραμύθι του συγγραφέα Κόλιν Μακ Νάτον. Πρόκειται για ένα παραμύθι που αναφέρεται στην ευεργετική επίδραση της μουσικής στην ψυχή και την φαντασία των παιδιών κάθε ηλικίας. Γράφτηκε το 2008 και παρουσιάστηκε στην Καλαμάτα, το Βισμπάντεν και την Φρανκφούρτη.
Πρόκειται για τον πρώτο δίσκο της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων & της Παιδικής Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, τον οποίο οργάνωσε και στήριξε ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων των σπουδαστών. Μαέστρος είναι ο Ιβάν Μάτζαρης. Άλλη μια πολλή καλή δουλειά από την περιφέρεια, αθόρυβων ταλαντούχων δημιουργών υψηλής μουσικής τέχνης, που δεν προβάλλεται από κανένα ΜΜ«Ε» και στο οποίο δεν έχουν πρόσβαση οι περισσότεροι γονείς.

3 Μαρ 2012

Παρουσίαση μουσικής
257. Νανούρισμα
ΕΝΝΕΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
ORION 2011

7/10
Ο 1ος δίσκος του Γιώργου Καγιαλίκου περιέχει 9 τραγούδια και ένα ορχηστρικό κομμάτι. Ο πίνακας του εξωφύλλου φιλοτεχνήθηκε από τον Κarolis Dedura. Οι στίχοι είναι του Γ. Καγιαλίκου, του Νεόφυτου Δάνου και του Γιώργου Σκόκα. Τα τραγούδια ερμηνεύει ο συνθέτης και η Έλλη Πασπαλά. Παίζουν οι μουσικοί Παναγιώτης Δράκος φλάουτο, Διονύσης Βερβιτσιώτης βιολί, Βαγγέλης Νίνα βιολοντσέλο, Τίνα Δεσσύλα όμποε, Μαρίνος Γαλατσινός σαξόφωνο, Γιώργος Αρνής κοντραμπάσο & Νεοκλής Νεοφυτίδης πιάνο. Το συγκεκριμένο κομμάτι έχει τίτλο: «Νανούρισμα»
Κοιμήσου κι εγώ στόλισα με φύκια τα μαλλιά σου
και με κοράλλια κόκκινα την τρυφερή αγκαλιά σου.
Το δίδυμο φεγγάρι σου παιδί αγγελοκρουσμένο
ναρθεί κρυφά, να σμίξετε σε κόσμο ονειρεμένο.
Κοιμήσου κόρη του γιαλού αφροστεφανωμένη
κι εγώ ταξίδι ετοίμασα που θα σε περιμένει.
Θάναι κουπιά τα χέρια μου, βαρκούλα το κορμί μου
κι η αγάπη μου η ανείπωτη ψυχή και δύναμή μου.